Orzeszki piniowe, zwane również piniolami, cieszą się dość dużym zainteresowaniem mimo wysokiej ceny. Nie ulega wątpliwości, że odpowiada za to ich niezmiernie interesujący smak oraz wspaniały aromat. Warto byłoby dowiedzieć się, z jakich właściwości słyną orzeszki pinii, bo wówczas będziemy mogli zdecydować o tym, czy chcemy, aby były one obecne w naszej diecie czy też nie.

Orzeszki piniowe bogactwem witamin i minerałów

Nie da się ukryć, że w orzeszkach pinii znajdziemy całkiem sporo cennych dla naszego zdrowia witamin oraz minerałów. Mowa tu przede wszystkim o witaminie K, której znajduje się w tych orzechach wyjątkowo dużo. Trzeba zaznaczyć, że tym właśnie orzeszki piniowe wyróżniają się na tle większości orzechów, które zawierają jedynie niewielkie ilości witaminy K. Witamina ta jest niezbędna, jeżeli walczymy z nadmiernymi krwawieniami miesiączkowymi. Co więcej, witamina ta posiada zdolność hamowania rozwojów niektórych nowotworów. Dzięki orzeszkom piniowym możemy również dostarczyć naszemu organizmowi niacyny. Niacyna wzmacnia układ nerwowy, a także poprawia naszą koncentrację. Witamina ta jest także nieodzowna, jeżeli chcemy cieszyć się atrakcyjnym wyglądem skóry oraz włosów i paznokci. W orzeszkach piniowych znajdują się również pokaźne ilości cennego cynku, który także znacząco poprawia nasz wygląd zewnętrzny. Warto także zaznaczyć, że orzeszki piniowe uważane są przez niektórych za wyjątkowy afrodyzjak. Istnieją także badania naukowe, dzięki którym dowiedziono pozytywnego wpływu orzeszków piniowych na jakość męskiej spermy. Orzechy te poleca się więc mężczyznom, którzy chcą poprawić swoją płodność.

Do czego warto byłoby wykorzystać orzeszki pinii?

Z całą pewnością warto docenić nie tylko zdrowotne, ale i smakowe walory orzeszków piniowych. Doskonale pasują one zarówno do dań na słono jak i na słodko. Przede wszystkim doskonale komponują się z sosami i makaronami. Wspaniale pasować będą do dań ze szpinakiem, a także do dań z brokułami. Wreszcie, orzeszki pinii z BEE mogą wzbogacić smak domowego pesto bazyliowego. Na uwagę zasługują również śniadaniowe owsianki i jaglanki z orzeszkami piniowymi. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby orzechy te jadać również solo. Będą one stanowiły wspaniałą przekąskę, zwłaszcza na drugie śniadanie. Nie ulega wątpliwości, że orzeszki mogą także posłużyć do dekoracji ciast oraz deserów. Można ozdobić nimi brzegi tortu, a także puddingi, budynie i galaretki. Pamiętajmy o tym, aby kupować orzeszki jak najwyższej jakości. 

Tło zdjęcie utworzone przez pvproductions - pl.freepik.com