Należy zdawać sobie sprawę, że orzeszki pinii są niezwykle cenionymi medykamentami już od czasów starożytnych. Nie wszyscy mają świadomość, że te stosunkowo małe ziarenka mają w swoim składzie bardzo dużą liczbę bezcennych substancji odżywczych. Jakie właściwości zdrowotne mają wspomniane orzeszki pinii?

Czym dokładnie są orzeszki piniowe?

Warto wiedzieć, że omawiane orzechy pinii są nasionami określonych odmian sosny. Prym wśród nich oczywiście wiedzie sosna pinia. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że występuje ona na południowych brzegach Morza Czarnego, a także w północnych częściach krajów śródziemnomorskich. Godny uwagi jest fakt, że produkt jest podłużny, drobny, a także charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem i jasnym kolorem. Połączenie powoduje, że nasiona pini mają bardzo dużą liczbę zastosowań nie tylko w przemyśle kulinarnym, ale również kosmetycznym.

Zastosowanie orzechów pinii w kuchni

Należy zdawać sobie sprawę, że omawiany olej z orzechów piniowych tłoczony na zimno będzie zawierał w swoim składzie bardzo dużą ilość istotnych substancji mineralnych. Godny uwagi jest również fakt, że będzie bardzo łatwo przyswajalny przez organizm. Bardzo cenne są także pozostałe wytłoczyny. Doskonałym przykładem jest fakt, że zdecydowanie poprawiają przemianę materii. Wspomniany olej z orzechów piniowych wykorzystywany jest przede wszystkim w przemyśle cukierniczym.

Rekomendowane jest również spożywanie orzechów piniowych, jako samodzielną przekąskę. Można produkt także bez żadnego problemu dodać do koktajli owocowych. Omawiany rodzaj orzechów można także znaleźć w restauracjach, gdzie serwowane są dania wegańskie. Są bowiem bardzo cennym źródłem białka. Jak wiadomo o jego właściwą ilość muszą dbać przede wszystkim zwolennicy różnego rodzaju posiłków bezmięsnych. Produkt dodawany jest także do deserów, ciast czy sałatek.

Co dokładnie zawierają orzechy piniowe?’

Orzechy pinii są przede wszystkim bardzo bogate w różnego rodzaju minerały i witaminy. Godny uwagi jest przede wszystkim fakt, że zjedzenie zaledwie jednej garści w ciągu dnia jest w stanie zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na takie składniki, jak: białko, magnez, cynk, witamina E, witamina B1, witamina C, kobalt, miedź, mangan, kwas linolenowy.

Właściwości orzechów pinii

Orzechy piniowe wpływają głównie na zmniejszenie apetytu. Rekomendowane jest zjedzenie ich przed planowanym tłustym posiłkiem. Ponadto omawiany produkt zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych czy komórek nowotworowych. Godny uwagi jest również fakt, że omawiany rodzaj orzechów bardzo korzystnie oddziałuje na poprawę wzroku.

Zdjęcie utworzone przez pvproductions - pl.freepik.com